BURDE JEG SKAMME MEG?

Det er mange gode poeng ute og går. Poeng som råder fra øst til vest om hva som skaper press, hva man bør bruke plattformen sin til og hvem som burde skamme seg eller få en hederspris, eller i dette tilfellet; en Vixen Influencer award. Midt i denne orkanen av blogginnlegg og influencerutsagn befinner jeg meg i den vindfrie sonen av spekulering. Hvilken side burde jeg stelle meg på? 

 

HER ER JEG

Jeg har siden 2011, da jeg utdannet meg som makeupartist, jobbet i kosmetikkbransjen. Jeg har solgt sminke, hudpleie og parfyme i 7 år og har under alle år elsket bransjen jeg er i. Jeg elsker å lære og å lære bort. I oktober 2017 tok jeg steget for å starte for meg selv som makeupartist freelancer, og lagde i den sammenheng en blogg. Her kunne jeg dele alt jeg kunne fra før, og ville lære, innen skjønnhet. For en drøm! Tenk å kunne leve av det jeg elsker å gjøre! Selv er jeg en stor tilhenger av skjønnhetsblogger, både norske og utenlandske. Jeg syntes det er utrolig fascinerende å se hva makeupartister gjør med makeup, hva slags produkter og tiltak man kan gjøre for å ha en ung hud lengst mulig og hva man generelt sett kan gjøre kosmetisk med utseendet. Ja, jeg vet det høres overfladisk ut, men er det egentlig det? Dette er min passion akkurat som noen har bil, fotografi eller fisking som sin. Jeg føler meg veldig heldig som får lov til å jobbe med det jeg elsker å drive med, og ikke minst ser jeg opp til folk som er flinke i yrket sitt, skulle det være makeup, hudpleie eller kosmetiske inngrep. 

 

HER ER HVOR JEG BEGYNNER Å SVETTE

Du skal representere deg selv, men ikke om du liker overfladiske ting. 

Ett av de store pressene er presset man kan få av menneskene du ser opp til. Et annet er presset du får om å skulle mene den riktige tingen. 

Her er et lite utklipp fra Ulrikke Falch´s innlegg som jeg leste på NRK.no;

"Industrien tjener penger på ungdom sin overbevisning om at de kan forbedre seg. En fuktighetskrem mot rynker, strømpebukse som holder magen inne, leppestift som pumper opp leppene. Vårt dårlige selvbilde er en milliardindustri. Skjønnhetstyranni består av å redusere mennesker til objekt som skal forbedres.

Flere som er nominert i Vixen Influencer Awards fremmer et usunt utseendefokus, et ekstremt forbruk og halvt gjennomtenkte budskap om psykisk helse og plastisk kirurgi. Det er ikke beundringsverdig.

Jeg skal fortsette å fremme mine meninger og budskap, jeg vil kommunisere noe som gjør en forskjell, og jeg tror jeg skal klare det uten tannbleking, haircarepills og sminkeprodukter. Jeg trekker meg fra finale-nominasjonen til Vixen Influencer Awards. Jeg trenger ikke en pris for å vite at det jeg gjør er viktig."

Etter jeg leste innlegget var jeg helt målløs. Det gikk en serie av sjokkede og sinte følelser igjennom meg, etterfulgt av en grundig identitetssjekk - på meg selv. 

Jeg var fornærmet på vegne av alle beautybloggere og alle som generelt jobber i kosmetikkbransjen, men hvilken rett hadde jeg til å være det? Det hun sier har flere sannheter, og samtidig er jo dette en industri som jeg selv elsker så høyt. Jeg er jo en forbruker selv om jeg har satt meg i blogger- og influencerstolen, og jeg er 100% klar over all reklamen og påvirkningen som blir trykket ned i halsen min. Jeg sluker det med glede, for dette er ting jeg digger. Det gjør meg lykkelig å høre om strømpebukser som kan holde inn magen og leppestift som plumper opp leppene. For meg er dette innovasjon og kule oppfinnelser, akkurat som en ny Tesla på markedet for en bilentusiast. Og bloggen min lagde jeg for likesinnede som liker å høre om det siste innen produkter, teknikker og nyheter innen skjønnhetsbransjen. Men samtidig som jeg fremmer skjønnhetsprodukter så bruker jeg ofte hashtaggen #letsbehonest, for å vise at livet ikke ser ut som et nøye tilrettelagt instagrambilde. Da poster jeg bilder av ansiktet mitt fra 5 min etter jeg har stått opp ved siden av mitt senere polerte, sminkede ansikt. Det er viktig for meg å vise en ekte jente samtidig som jeg deler gleden over sminke. 

Bilde 12.11.2017, 12 34 28.jpg

Så hvor skal jeg stille meg? Jeg viser jo nye produkter hver uke og er ikke en fremmed for kosmetiske inngrep. Syntes skaren til Falch at jeg fremmer et usunt utseendefokus og et ekstremt forbruk? Dette er jo absolutt ikke tanken bak min blogg eller jobb, og det er ikke sånn jeg selv vinkler påvirkningen jeg får av de jeg ser opp til. Men det betyr ikke at ingen andre gjør det, så derfor står jeg nå i midten av orkanen og lurer på hva f jeg skal gjøre. 

Makeup er jobben min. Jeg blir sponset og betalt for å snakke om og bruke makeupen til forskjellige merker. Har jeg da en umoralsk jobb? Jeg legger produkter i forskjellige looker på forskjellige mennesker for å vise hvor flotte man blir. Det betyr ikke at jeg ikke synes et naturlig ansikt er flott. 

Er det lov å hylle en «uperfekt» kropp men også hylle en «perfekt» en? Kan jeg digge innleggene av mårratrynet til Ulrikke Falck og gi en like til poseringstrynet til Kylie Jenner? Gjør det meg til en hykler? 

Jeg skjønner ikke hvorfor folk skal ha det til å være så enten eller. 

 

PERSONLIG

Personlig tror jeg at å prøve å stoppe influencere fra å samarbeide med skjønnhetsindustrien fordi det kan gi et skjønnhetspress til unge jenter og gutter er å sy puter under armene på ungdommen. Isteden for å fjerne påvirkningen fra øynene deres burde vi bygge opp et samfunn der unge mennesker klarer å stå for sine egne valg. Å se på kjendiser som opererer seg i hytt og pine skal ikke være en likning til at du får lyst til å gjøre det samme. Du kan se det, gjøre opp din egen mening om det, og så går livet sin gang. For mange år siden var det tatoveringer som var de «riktige» menneskenes skrekk og gru. I dag tenker man ikke to ganger over å se oldemors fødselsdato på underarmen til tanten din. Selv om tatoveringer har blitt en helt vanlig ting, så er det fortsatt en sak om smak. Og jeg hyller at vi har kommet dit hvor folk kan få velge selv hva de vil tatovere på sin egen kropp. 

 

ALT BØR IKKE VÆRE VIKTIG

Jeg kan skjønne at det å reklamere for en ny foundation ikke er så beundringsverdig, men det er yrket mitt og jeg vil kjenne stolthet over det jeg driver med, ikke skam (pun intended). Jeg er helt enig i at viktige saker burde blitt fremmet mer i media enn 11 tips om perfekt basemakeup. Derfor tror jeg det er viktig å ha forbilder og influencere som Ulrikke som bruker sin plattform for å fremme viktige saker. Det jeg syntes er pussig er denne slaktingen av Vixen Influencer Awards, når dette er et mediapakket event som har valgt å fremme nemlig Ulrikke som influencer. En ting er at hun ikke trenger bekreftelse for å vite at det hun gjør er riktig, men det at en som henne er nominert til en pris for verdiene sine sender ut bekreftelse til alle som deler disse verdiene, pluss at det gir en stor påvirkning til alle de andre som følger med. Her ble det servert en megastor plattform for hennes ytringer, så velger hun å ydmyke hele eventet og de andre nominerte som fronter en helt annen kategori enn henne. Dette skaper bare en større splittelse i samfunnet, hvor shaming av andre gjøres mer lovlig. Internett-trollene som fores av grunner til å kunne hate på andre har en fest, og vi som syntes det er gøy med sminke og skjønnhet blir stemplet enda hardere som inkompetente barbiedukker. Så, Ulrikke, her få du et pent ordtak, sendt rett fra østfoldkjeften min; Takk skal du faen meg ha. 

For å lese hele innlegget til Ulrikke Falch, se her: 

Kilde: https://www.nrk.no/ytring/bloggpris_-nei-takk_-1.13891836